RESITA: Aproape 60.000 dintre salariaţii din judeţ sunt, astăzi, reprezentante ale sexului frumos
Dacă în trecut cele mai multe femei erau casnice, numărul celor care muncesc este aproape egal cu al bărbaţilor.
În antichitate, obligaţiile femeii se limitau la grijile casei. Cu timpul, foarte puţini bărbaţi au fost dispuşi să-şi lase soţiile să contribuie la veniturile familiei. Femeia de astăzi a evoluat, lucru arătat şi de ultimele statistici din domeniu. „În judeţul Caraş-Severin sunt aproximativ 122 de mii de persoane care au venit lunar. Dintre acestea, aproape 57 de mii sunt femei şi cam 65 de mii, bărbaţi“, a spus, astăzi, Eva Ţoiu directorul executiv adjunct al Direcţiei Judeţene de Statistică.
Soarta învăţământului din Caraş-Severin este decisă astăzi de femei.
„Nu avem un număr centralizat de angajaţi, însă se vede cu ochiul liber că în şcolile judeţului sunt mai multe profesoare decât profesori“, a declarat inspectorul general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Caraş-Severin. Creşterea numărului femeilor active este explicată şi de Mariana Zvarici, vicepreşedintele Federaţiei Educaţiei Naţionale.
„Femeile sunt mult mai harnice, tenace şi, de obicei, când îşi pun ceva în cap, rezolvă. Eu cred că angajatorii mizează din ce în ce mai mult pe angajatele de sex feminin, pentru că au şi o sensibilitate aparte şi din prisma acestei sensibilităţi luptă mai mult pentru scopurile lor“, a explicat Zvarici. Pe lângă faptul că deţine o funcţie importantă, Mariana Zvarici spune că nu a întâmpinat probleme în a se afirma ca femeie într-o lume condusă de bărbaţi, totuşi „depinde şi de cei cu care lucrezi“, a adăugat aceasta.
Doctoriţele „bat“ doctorii
Un alt domeniu în care primează femeile este cel sanitar. Astăzi, în judeţ sunt mai multe doctoriţe decât doctori. „Pe raza întregului judeţ sunt, astăzi, 170 de femei