Greşeli aparent banale, dar care pot avea consecinţe severe: depăşirea greutăţii normale, dezechilibrarea sistemului imunitar şi, evident, probleme de sănătate. Iată câteva sfaturi care ne feresc de aceste greşeli.
Regula nr. 1: Nu cumpăraţi cantităţi mari de legume şi fructe. Motivul? După ce au fost culese sau recoltate, fructele şi legumele încep să piardă din vitamine şi oligoelemente. Iar prin păstrarea în frigider nu facem decât să accentuăm acest fenomen. În momentul în care le mâncaţi, aportul nutriţional este mult diminuat. De aceea, este recomandat să cumpărăm cantităţi mici de legume şi fructe proaspete pe care să le mâncăm rapid. Putem consuma fructe şi legume congelate, deoarece acest mod de păstrare permite conservarea conţinutului de vitamine şi oligoelemente.
Regula nr. 2: Limitaţi consumul de semipreparate. Potrivit specialiştilor, semipreparatele şi preparatele sunt foarte sărate, conţin acizi graşi şi sunt sărace în fibre şi nutrienţi. Dacă nu putem beneficia de hrană proaspătă, atunci suntem îndemnaţi să cumpărăm produse conţinând cereale complete şi să limităm consumul de produse bogate în acizi graşi.
Regula nr. 3: Evitaţi să mâncaţi foarte des la restaurant sau în regim de comandă. Această formulă extrem de comodă şi de "gustată" de tineri prezintă dezavantajul că nu dă posibilitatea de a ţine sub control numărul caloriilor şi de a alege meniul în funcţie de ingrediente. Alimentele fast-food sunt în top în privinţa lipidelor şi în privinţa epidemiei obezităţii. Pizza, hamburgerii, sandvişurile din comerţ conţin mai multe caloriidecât cele preparate acasă.
Regula nr.4: Profitaţi de aportul nutriţional al fiecărui aliment. Unele combinaţii de alimente sau obiceiuri pot anula sau împuţina efectele benefice ale unor alimente. De exemplu, coaja mărului conţine majoritatea antioxidanţilor din ace