Ministrul muncii, Marian Sârbu, estimează că numărul şomerilor din toată ţara se va dubla până la sfârşitul acestui an. Sursa: Mediafax
Rata medie a şomajului ar putea ajunge în acest an până la nivelul celei din 2003, adică la aproximativ 8 procente, de la 4%, cât înregistra la sfârşitul anului trecut. Pentru a face faţă plăţilor in demnizaţiilor de şomaj, Marian Sârbu solicită guvernului ca bugetul ministerului pe care-l conduce să fie suplimentat cu 500 de milioane de lei. „Am cerut suplimentarea bugetului pentru a putea plăti toate indemnizaţiile şi pentru a putea finanţa măsurile active de formare profesională”, a explicat ieri Sârbu, venit la negocierile finale cu sindicaliştii privitoare la tăierea sporurilor salariale. Ministrul a adăugat că numărul de şomeri, estimat iniţial la 525.000, ar putea creşte cu 200.000-300.000 de persoane.
Ca reacţie la noile estimări ale ministrului muncii, Silviu Bian, preşedintele Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă, a declarat că vor fi luate măsuri de reaşezare a bugetului Agenţiei. Durata în care şomerii primeau indemnizaţia s-a mărit, săptămâna trecută, cu trei luni, ca măsură anticriză, ceea ce presupune un efort financiar mai mare din partea Ministerului Muncii. Bugetul instituţiei pentru 2009 rămâne cel mai mare, ridicându-se la 12 miliarde de euro.
Sindicaliştii rămân cu sporurile
În urma negocierilor pe care le-au purtat sindicaliştii de la Cartel Alfa cu reprezentanţii Ministerului Muncii, bugetarii primesc în continuare salariul de merit şi fondul de premiere, dar în limita fondurilor disponibile. În aceste condiţii, Constantin Ciosu, secretarul general al Federaţiei Educaţiei Naţionale, a explicat că profesorii nu îşi vor putea primi sporurile salariale până la sfârşitul anului, banii ajungând doar până în luna octombrie.
O soluţie ca fondur