Fara a putea vorbi de o piata online matura, in care se vor realiza achizitii strategice, Peter Barta, director executiv al Fundatiei Post Privatizare (FPP) crede ca anul acesta vom asista la disparitia sau preluarea unui numar mare de magazine online, miscare ce reprezinta o oportunitate pentru cei care doresc sa se lanseze in business-ul online.
Multi antreprenori pleaca de la premisa ca un magazin online nu necesita o investitie substantiala, iar profitul este obtinut usor, ceea ce reprezinta o conceptie gresita, in opinia lui Peter Barta (foto).
“Multi dintre acesti antreprenori gresesc in momentul in care au o asemenea abordare, deoarece nu este suficient sa ai o pagina web si gata ai rezolvat problema. Multi uita ca aceasta pagina trebuie si gasita in spatiul virtual in care a fost lansata, ca trebuie de la bun inceput sa aiba un sistem coerent al managementului stocurilor si multe alte aspecte pe care unii nu le iau in considerare sau nu le acorda suficienta atentie. Si mai trebuie ceva: rabdare, avand in vedere ca putine magazine online aduc profituri mari, unele chiar deloc, dar se mentin pe linia de plutire”, a declarat, pentru Wall-Street, Peter Barta.
In cazul antreprenorilor care activau deja in comertul traditional, deschiderea unui magazin online poate contribui la extinderea pietei, oferind totodata un acces facil la clienti.
“Dupa parerea mea totul pleaca de la planificare si de la strategia abordata. Majoritatea initiativelor esueaza din cauza lipsei unei strategii coerente sau a unei planificari. Asa ca toti cei care doresc sa se lanseze intr-un business, indiferent ca vorbim de cel online sau traditional, ar trebui sa inceapa cu o minima planificare strategica a business-ului”, spune Barta.
67% dintre romani au o atitudine pozitiva fata de comertul online
Pe de alta parte, un dezavantaj al deschiderii unei af