Reducerea volumului de business in perioadele de criza poate sa-i bucure pe cei care vor sa inceapa un MBA, intrucat in astfel de perioade pot aloca mai mult timp studiului.
"In aceasta perioada este de valorificat faptul ca timpul pentru pregatirea profesionala creste, pe masura ce exista mai putina activitate in companii", spune Nevenca Doca, director de resurse umane la Banca Transilvania, care adauga ca, de obicei, in fiecare an, patru - cinci angajati din cadrul bancii urmeaza cursurile unui program de MBA. Compania plateste intre 50 si 80% din costurile cursurilor, in functie de cat de mare este probabilitatea ca angajatii sa valorifice lucrurile pe care le invata. Pana acum, niciunul dintre angajatii bancii care au absolvit un program de MBA nu a parasit compania.
Cu toate acestea, Doca este de parere ca inceperea unui program de MBA nu are nicio legatura cu criza, care este trecatoare, ci mai mult cu faptul ca o companie are nevoie de strategi pe termen mediu si lung.
Absolventii de MBA pot aduce un plus de cunostinte intr-o companie, care sa fie de ajutor in depasirea unor perioade mai dificile. Un program de MBA poate fi un diferentiator si poate asigura o pregatire transversala in domeniul economic si de administrare a afacerilor.
"Inovatia este extrem de importanta pentru aceasta perioada, astfel incat, pe termen mediu si lung, suprimarea pregatirii si a alocarii fondurilor necesare pregatirii managerilor se va regasi in calitatea mai slaba a resurselor umane in posturi de conducere", este de parere Dorel Paraschiv, director adjunct al programului de MBA ASE/INDE, care este de parere ca pe timp de criza, mai mult ca oricand, companiile ar trebui sa fie in cautarea de absolventi de MBA, datorita pregatirii superioare conferite de aceste programe. Trebuie avut in vedere insa, ca, in aceste conditii, desi necesar, un MBA nu es