Vânătoarea este activitatea care constă în prinderea sau uciderea unor animale sălbatice, conform unei definiţii seci. Această ocupaţie a apărut încă din epoca paleolitică. Înainte ca omul să crească animale şi să cultive plante, vânătoarea a constituit principalul mijloc de existenţă.
Ba, mai mult, pentru unele popoare din nordul Asiei, Americii, din insulele Polineziei, din Australia şi Africa, vânătoarea are şi în prezent aceeaşi importanţă.
Nu trebuie să ai un buget anual ca al lui Ion Ţiriac pentru a te apuca de vânătoare. Mulţi români au făcut din această activitate o pasiune sau un hobby, aşa că scot din buzunar o sumă, care poate ajunge până la câteva mii de euro.
De asemenea, e bine de ştiut că pentru a deveni vânători, oamenii ar trebui să aştepte câteva luni bune pentru a obţine autorizaţia de a împuşca animale. În afara cazierului, care trebuie să fie curat, românii trebuie să aibă o sănătate de fier şi stagii de pregătire.
După îndeplinirea acestor condiţii şi obţinerea carnetului de vânător, se poate cumpăra arma cu autorizaţie de la poliţie. Pentru a putea practica acest sport în mod constant, trebuie plătită o cotizaţie anuală care se poate ridica la 900 de lei.
Tipuri de vânătoare
- Sportivă: se face în scopul studierii ecologiei animalelor de vânat şi organizării raţionale a vânatului lor.
- Industrială: vânatul animalelor şi păsărilor sălbatice pentru blană şi carne.
- De exterminare: are drept scop stăpânirea fiarelor, păsărilor răpitoare şi rozătoarelor şi se face cu arme de foc, cu unelte de prins, cu câini.
De ce există vânătoarea?
Unii oameni sunt aşa de pasionaţi de vânătoare, încât sunt de acord să o practice pe cheltuială proprie. Ei o fac din plăcerea de a petrece o parte din timpul liber în mijlocul naturii, o excursie