Sindicaliştii de la căile ferate au început să se gândească serios la grevă, după ce negocierile de ieri cu oficialii Ministerului Transporturilor pe baza programului de restructurare au eşuat.
„Nu am ajuns la nicio soluţie în urma celor trei ore de discuţii. Cerem să se renunţe la planul de restructurare şi să găsim, împreună cu Ministerul Transporturilor, soluţii de a păstra locurile de muncă. Vom prezenta până la finele acestei săptămâni un program al protestelor”, a declarat preşedintele Federaţiei Naţio nale Feroviare Mişcare Comercial, Gheorghe Popa. Programul de restructurare trimis vineri către sindicate prevede disponibilizarea a peste 12.000 de ceferişti. Condiţiile impuse de FMI şi CE de reducere a cheltuielilor bugetare ar putea viza şi sectorul feroviar, atrage atenţia şeful de la Transporturi, Radu Berceanu.
„Este, cred eu, în defavoarea lor faptul că au atras atenţia asupra negocierilor. Suntem în discuţii cu FMI şi există posibilitatea ca acum, aceste lucruri devenind publice, cei de la Fond să impună o serie de condiţionalităţi. Atâta timp cât nişte bani pleacă de la buget ca să susţină calea ferată, Fondul ar putea avea şi el un cuvânt de spus, ar putea pune condiţii”, a declarat Berceanu.
Oficialul de la Transporturi a precizat că, din perspectiva sa, reducerea fondului de salarii cu 20% s-ar putea face şi fără a recurge la disponibilizări, prin tăierea salariilor mari. „La salariile mici ar trebui să mai umblăm, în timp ce salariile de 150 de milioane de lei vechi, poate puţin cam prea mari, ar trebui reduse”, a adăugat Berceanu.