Persoanele vârstnice lasă în fiecare lună aproape jumătate din pensie în farmacii Dintre târgujieni, pensionarii sunt cei mai afectaţi de orice majorare a preţurilor medicamentelor. În privinţa celei anunţate recent de Ministerul Sănătăţii, care ar urma să intre în vigoare la 1 aprilie, persoanele vârstnice sunt îngrijorate.„Sunt scumpe, mai ales pentru noi care avem boli cronice. Chiar zilele trecute am dat aproape două milioane pe medicamente şi am luat doar pentru mine. Urmează să iau şi pentru soţul meu. Cred că dăm lunar peste trei milioane pe pastile“, ne-a spus astăzi Valeria Şerbănescu, de 58 de ani.
Se plâng de schimbarea denumirii medicamentelor
„Am înţeles că se scumpesc cele româneşti. Nu se poate aşa ceva! În ritmul acesta nu o să mai avem din ce trăi“, a precizat Georgeta Flondor, de 62 de ani.
Pe lângă preţul medicamentelor, oamenii se plâng şi de schimbarea denumirii acestora în mod frecvent, astfel că ajung să nu mai ştie care sunt cele care i-au fost prescrise. „Sunt şi scumpe şi nici nu mai sunt bune. Le tot schimbă şi nu mai ştii ce să iei. Eu am luat până acum nişte medicamente şi acum mi-au dat altele, spun că sunt la fel, însă nu e aşa. Când citeşti prescripţia medicală nici nu-ţi vine să le mai iei“, a spus Constantin Şerbănescu, de 65 de ani. Mai sunt şi pensionari care se plâng de faptul că nu găsesc unele dintre medicamente, în special cele străine.
Diabeticii au probleme
Sanda Dumitrescu, preşedinta Colegiului Medicilor Farmacişti Gorj, a declarat că preţurile la medicamente vor scădea şi că oamenii nu trebuie să-şi facă griji. Referitor la schimbarea denumirii medicamentelor, Dumitrescu a spus că pastilele nu-şi schimbă constituenţii, ci doar numele.
Preşedinta farmaciştilor a mai spus că a existat la un moment dat o criză a medicamentelor străine, care însă a fost