Sistemul de telemedicină şi masa de operaţii au fost obţinute prin granturi de cercetare. Mediicii bănăţeni au deschis oficial Centrul Regional de Chirurgie a Obezităţii, în cadrul Spitalului Judeţean din Timişoara. Iniţiativa lansării Centrului din capitala Banatului a apărut în urma creşterii excesive a numărului de obezi din România. „Mai mult de 30 de procente din populaţie suferă de obezitate”, a spus medicul chirurg Fulger Lazăr.
„Cu aceste cifre ne situăm pe primele locuri din Europa la bolnavii de obezitate”, a completat medicul Ciprian Duţă. De asemenea, obezitatea devine tot mai frecventă la copii, şi are o serie de urmări, de la diabet şi boli cardiovasculare la izolare şi probleme psihice. Odată cu tratarea obezităţii dispar şi celelalte boli, astfel că prin reducerea greutăţii bolnavilor scad şi cheltuielile cu medicamentele destinate acestora.
Costuri mari pentru operaţii
„S-a obesrvat că peste 50 la sută din obezii care scad în greutate scapă şi de diabet”, a explicat medicul Ciprian Duţă. În cazul obezităţii morbide, soluţii precum curele de slăbire şi regimurile alimentare nu sunt suficiente, iar intervenţia chirurgicală este singura variantă de tratare a bolii. Dificultatea acestor intervenţii o reprezintă faptul că ele sunt foarte scumpe, iar Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate nu acoperă costurile ei.
Pacientul care a fost operat zilele trecute la Timişoara a fost nevoit să-şi vândă o grasonieră pentru a putea achita cei 2.800 de euro necesari gastrectomiei longitudinale. Constantin Manţescu are 300 de kilograme, iar în urma intervenţiei va slăbi aproape 100 de kilograme într-un an. Până acum, medicii timişoreni au operat peste 150 de obezi. Datorită dotărilor de excepţie din cadrul Centrului de Obezitate de la Timişoara, numărul intervenţiilor chirurgicale laparoscopice va putea creşte