Activitatea sculptorului a schimbat radical viziunea despre artă pe plan local, naţional, dar şi internaţional.
De la terminarea facultăţii şi până în prezent, în peste 4 decenii de activitate, Peter Jecza s-a manifestat, paralel, în două câmpuri distincte: cel artistic şi cel academic. În domeniul artistic, a conceput şi realizat o operă care numără, peste 750 de lucrări de sculptură, în marea lor majoritate transferate în material definitiv (bronz), în peste 3.000 de exemplare.
Lucrările au fost expuse în numeroase expoziţii personale şi colective din ţară şi din străinătate, se află în colecţii muzeale, de stat sau private, aşa cum rezultă din listele-anexe şi cum sunt consemnate în Catalogul lucrărilor publicat de către Fundaţia Triade din Timişoara.
În domeniul academic, a dobândit o experienţă de peste 4 decenii, parcurgând, succesiv, toate treptele academice, până la statutul didactic de profesor. În anul universitar 2004, a susţinut examenul pentru obţinerea titlului de doctor în arte vizuale, cu lucrarea Sculptura secolului XX.
Activitatea desfăşurată în cursul timpului i-a fost răsplătită cu o serie de premii şi distincţii şi alegerea ca membru în diferite asociaţii profesionale, după cum urmează:
Premii si distinctii
A fost numit membru de Onoare al Academiei Ungare (2006). Nominalizare pentru Marele Premiul decernat de U.A.P (2004). Premiul de excelenţă culturală oferit de Austrian Airlines pe anul 2000 pentru tema „Zborul”. (2001) Ordinul Naţional “Pentru Merit” în grad de OFIŢER acordat de Preşedintele României. (2000). Marele Premiu, Expoziţia internaţională de artă, Reşiţa (1999). Medalia de aur a Presedintelui Republicii Italia, Bienala de Artă Ravenna, Italia (1980). Medalia de aur a Preşedintelui Consiliului de Ministri, Bienala de Artă Ravenna, Italia (1979). Premiul “Dr. L. Lindner”, acordat de