Încărcare şi descărcarea ilegală de filme, muzică şi alte opere pe internet atinge niveluri record în România. Totuşi, deşi aceste practici sunt prevăzute ca infracţiuni, pârghiile pentru a-i pedepsi pe cei vinovaţi sunt destul de greu de mânuit de cei lezaţi.
În urmă cu două săptămâni, vă prezentam o propunere a autorităţilor franceze, care doresc pedepsirea cu deconectarea temporară a celor care încarcă şi descarcă ilegal materiale pe/de pe internet.
Cum, şi în România, pirateria online cauzează pierderi de peste 100 de milioane de euro în fiecare an, am întrebat o societate specializată dacă această măsură s-ar impune pentru descurajarea "hoţilor" de pe internet.
CopyRo, o societate de gestiune colectivă a drepturilor de autor, îi reprezintă pe proprietari de drepturi care au de suferit din cauza publicării pe internet a operelor care le aparţin.
Soluţia - licenţierea diferenţiată
Directorul general al centrului, Nicoleta Cofcinski, ne-a răspuns la câteva întrebări. Ea găseşte ca adecvată o licenţierea diferenţiată a site-urilor în care există opere ce poartă drepturi de autor (opere scrise, filme etc.) oferite gratuit şi/sau contra cost spre accesarea publicului. Rămân însă întrebări în ceea ce priveşte încărcarea şi descărcarea ilegală cu ajutorul programelor de file-sharing (partajare de fişiere).
Evz.ro: În Franţa, a fost iniţiat un proiect de lege care propune pedepsirea cudeconectarea de la internet timp de un an a celor care descarcă ilegal materiale de pe internet. Aţi aplica o astfel de lege în România?
Nicoleta Cofcinski: În România, propunerea legislativă din Franţa nu şi-ar găsi eficienţa în actualul sistem legislativ de protecţie (n.r. - a drepturilor de autor), deoarece reglementarea legală este permisivă, iar relaţia dintre utilizatorul/deţinătorul de site-uri în spa