Consilierii Asociaţiei Alternative Sociale Iaşi au indetificat câteva sute de copii care erau exploataţi prin muncă de părinţi sau persoanele la care fuseseră lăsaţi în grijă. Peste 360 de copii, cu vârste cuprinse între 3 şi 17 ani, din localităţile ieşene Lunca Cetăţuii, Belceşti şi Răducăneni au fost puşi de părinţi sau rude să lucreze pământul sau să îngrijească gospodăria, în defavoarea activităţilor educaţionale. Ei au fost ajutaţi de consilierii Asociaţiei Alternative Sociale, în cadrul proiectului “Combaterea exploatării prin muncă a copiilor din mediul rural”, să-şi reia activităţile şcolare.
„Prin acest proiect am încercat să ajutăm cât mai mulţi copii. Majoritatea provin din familii cu o situaţie materială precară sau ai căror părinţi au plecat la muncă în străinătate. Copiii erau puşi să muncească la câmp, în pădure la tăiat lemne sau la moară, unde stăteau într-un mediu toxic”, a declarat Alexandru Gulei, coordonatorul proiectului. Acesta a mai precizat că doar o mică parte dintre copiii consiliaţi practicau cerşetoria.
Categoriile sociale vizate de consilierii sociali au fost familiile cu o stare materiale precară, provenite mai ales din mediul rural. Proiectul, în valoare de 115.260 USD, a fost finanţat de Biroul Internaţional al Muncii, prin Programul Internaţional pentru Eliminarea Muncii Copiilor. Asociaţia Alternative Sociale Iaşi a prezentat astăzi dimineaţă rezultatele proiectului alături de reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Iaşi, ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Inspectoratului Teritorial de Muncă şi ai Inspectoratului Şcolar Iaşi.
Alte amănunte mâine în Adevărul de Seară