Cea de-a doua editie a TOP MBA editat de ZF aduce schimbari semnificative fata de anul trecut in ceea ce priveste clasamentul celor mai bune programe de pe piata. ZF a centralizat 250 de chestionare de la absolventii din 2008, ceea ce reprezinta o rata de raspuns de peste 70%.
Aproximativ 3.000 de manageri au absolvit programe de MBA si Executive MBA locale, iar numarul lor continua sa creasca cu aproximativ 300 de absolventi in fiecare an.
Salariul mediu al absolventilor de EMBA este de 3.000 de euro, in timp ce absolventii de MBA cAstiga, in medie, 2.275 de euro net pe luna. Diferenta vine din faptul ca absolventii programelor de tip Executive au o experienta mai extinsa de management si ocupa pozitii cu grad mai ridicat de senioritate.
Absolventii programelor de anul trecut au raspuns la intrebarea “Ce salariu aveti in prezent, la absolvirea programului?”, lucru care a permis realizarea primei statistici cu privire la nivelul salarial al absolventilor de MBA sau EMBA, bazata pe raspunsurile a peste 200 de absolventi (65% din numarul total de absolventi).
Dupa absolvire, salariile cresc, in medie, cu 50%, iar in unele cazuri se dubleaza sau chiar se tripleaza.
Desi au crescut odata cu piata, managerii romAni inteleg ca au nevoie de un “accelerator” de cunostinte si instrumente si se uita cu tot mai mare atentie spre programele de instruire manageriala.
Cei care ocupa pozitii de middle management sau cei care sunt in prima linie de conducere ar putea fi numarul unu in companii in anii urmatori. Sunt manageri care merita sa fie urmariti cu atentie in anii care vin, pentru ca ei pot face diferenta.
Rata de promovabilitate in randul absolventilor din 2008 este de 40%, o treime isi schimba jobul, iar 20% incep afaceri pe cont propriu, in cele mai multe dintre cazuri in consultanta.
La nivel local exista 13 programe de master