După întrevederea cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, liderul PSD Mircea Geoană a ajuns la concluzia că e obligatorie o „centură de siguranţă”.
Negocierile cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI) se află pe ultima sută de metri, mâine fiind ultima zi de documentare în România. Însă bătălia finală se va da joi, la Viena, unde experţii Fondului se vor întâlni cu şefii băncilor-mamă ale celor mai mari zece instituţii de creditare străine din România.
Scopul acestei întrevederi, la care va participa şi guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, este obţinerea unei garanţii că băncile vor susţine în continuare piaţa locală.
Altfel spus, că acestea nu îşi vor retrage banii din România, în cazul în care BNR va diminua rezerva minimă obligatorie în valută.
Abia după negocierile de joi, va fi redactată scrisoarea de intenţie pentru obţinerea împrumutului financiar extern. Până atunci, preşedintele Traian Băsescu a demarat procedurile de tatonare. Şeful statului, însoţit de Isărescu, a fost ieri la Viena, unde s-a întâlnit cu autorităţile şi oamenii de afaceri austrieci.
Tot ieri, reprezentanţii FMI au făcut un tur de forţă şi s-au întâlnit cu sindicatele, cu premierul Emil Boc şi cu ministrul finanţelor, Gheorghe Pogea, precum şi cu reprezentanţii PNL şi PSD.
PSD-iştii spun că li s-au acceptat condiţiile
Mircea Geoană şi-a schimbat radical opinia privind împrumutul de la FMI. Dacă în urmă cu două săptămâni se opunea unui acord cu Fondul şi respingea cu ironii ceea ce Traian Băsescu numea „centura de siguranţă”, ieri, liderul PSD a descris împrumutul de la FMI drept „o soluţie obligatorie”. Mircea Geoană a tras această concluzie după o întâlnire pe care a avut-o ieri cu delegaţia FMI prezentă în România.
Potrivit liderulu