Peste o luna si ceva, la începutul lui mai a.c., se introduce un nou sistem de judecata în Japonia, si anume Saiban-in, numai în caz de omor si în prima instanta. Este vorba de introducerea sistemului de judecata cu jurati. Atentie! Sistemul nu e identic cu cel din SUA, pentru ca acolo judecatorul prezideaza instanta, dar nu participa la judecata, însa în sistemul japonez care va fi introdus în luna mai, trei judecatori si sase saiban-ini (adica jurati) participa la judecata si la condamnare. Vreau sa va explic însemnatatea acestui aspect pentru Japonia. Pentru a înlesni întelegerea problemei, as fi vrut sa folosesc termenul de juriu în loc de saiban-in, dar guvernul japonez nu doreste sa foloseasca termenul juriu pentru ca nu cumva sa fie interpretat gresit, ca fiind identic cu cel din sistemul american. De aceea, am sa las termenul japonez ca atare, chiar daca apare în context strain.
Saiban înseamna instanta sau proces, iar in înseamna membru. Asadar, saiban-in înseamna membri ai dezbaterii judiciare, cu alte cuvinte, un complet de judecata. Acum, în Japonia, procesele sunt judecate numai de catre judecatori. Începând cu luna mai, în toate cazurile de omor, se judeca dupa regula majoritatii, dar la pronuntarea sentintei respective trebuie sa fie de acord cel putin un judecator din cei trei. Un lucru nou numai în sistemul japonez: victima sau un membru al familiei victimei poate sa participe împreuna cu procurorul si sa puna întrebari inculpatului în instanta.
Doua aspecte imediate vor iesi la iveala. Primul: victima poate sa influenteze profund sentimentele juratilor prin discursul elocvent, atragând dupa sine agravarea situatiei procesuale a inculpatului si implicit marirea pedepsei. Al doilea: inculpatul poate plânge în fata juratilor, exprimându-si cainta pentru faptele savârsite, facând astfel eforturi de a obtine o pedeapsa mai usoara. În