Până în 2011 suprafaţa parcurilor de acest tip se va dubla. În prezent, 43 de complexuri logistice, de retail şi de producţie se află în diverse stadii de dezvoltare, iar 20 din cele 48 deja finalizate se extind. Criza nu ocoleşte nici segmentul parcurilor industriale. În 2009, investiţiile şi suprafeţele finalizate vor fi reduse semnificativ faţă de anul trecut. Chiar şi în condiţiile incertitudinii din piaţă, cererea pentru astfel de suprafeţe rămâne destul de mare, în condiţiile în care, la finalul anului 2008, parcurile industriale din ţară acopereau o suprafaţă totală de aproximativ 1.600 hectare, conform unui studiu al companiei de cercetare IBC Focus.
„România se află într-o faza incipientă de dezvoltare a parcurilor industriale comparativ cu alte ţări din regiune. Există un mare potenţial pe acest segment, care va continua să se dezvolte şi în acest an, deşi cu o rată de creştere mult inferioară celei înregistrate în ultimii trei ani ”, spune Adriana Bodron, Managing Director IBC Focus.
Ploieştiul, pe primul loc anul trecut
Scăderea investiţiilor în 2009 este evidenţiată şi de un studiu al companiei de consultanţă imobiliară CBRE Eurisko. Potrivit raportului, aproximativ 250.000 de metri pătraţi de spaţii industriale urmează să fie finalizaţi în 2009, în scădere cu 30.000 de metri pătraţi comparativ cu anul trecut. În 2008, investiţiile de pe piaţa spaţiilor industriale au însumat 112 milioane de euro.
Topul investiţiilor din 2008 este condus de Parcul Industrial Ploieşti, cu 370 milioane euro, urmat de Parcul Industrial UTA 2, judeţul Arad, cu 250 milioane euro şi de Parcul Industrial Tetarom III, judeţul Cluj, cu 127 milioane euro.
Există şi dezvoltatori care au achiziţionat deja terenuri pentru proiectele lor viitoare şi a căror construcţie va fi demarată în următorii ani. „În baza de