Pe 9 martie a expirat termenul pentru înscrierea pe listele electorale pentru alegerile europene din 6 şi 7 iunie. Raportând numărul cetăţenilor români înscrişi la numărul de rezidenţi la data de 31 decembrie 2007, se observă că cel puţin în marile oraşe, numărul acestora nu trece de 2 la sută.
La Torino, din cei 39.000 de rezidenţi români cu drept de vot, doar 635 s-au înscris pe listele electorale, adică 1,6 la sută. Puţin mai interesaţi, dar nu cu mult, românii din Milano: 270 de înscrieri din cei 8.283 de rezidenţi. La Roma, românii care vor să voteze la „europene” sunt 915 din cei 92.258 rezidenţi.
Principalele partide din Italia nu au organizat campanii electorale sau de informare dedicate străinilor comunitari (în Italia, aproximativ 300 de mii au drept de vot).
Această stare de fapt a fost determinată şi de slaba prezenţă la vot a românilor la alegerile administrative italiene din mai-iunie 2007.
Nu sunt înscrişi automat
Într-un recent articol intitulat „Votul european, românilor nu le pasă”, cotidianul „Il Giorno” critică atitudinea românilor. „Sunt puţini românii – adesea rromi care trăiesc în cele 12 tabere autorizate – care să fie interesaţi de viaţa politică”, scrie publicaţia citată.
Laura Goldan, realizatoarea unui telejurnal în limba română în Torino încearcă să explice de ce românii nu s-au înscris pe liste. „Este absurd să ceri românilor să-şi aleagă reprezentanţi italieni în Parlamentul European exact dintre politicienii care, în ultima vreme, îi tratează ca pe delincvenţi“.
2% din totalul românilor rezidenţi în principalele oraşe italiene s-au înscris pe listele electorale.