Doar 20 de copii din judeţ au fost adoptaţi anul trecut. Procesul de adopţie este greoi din cauza măsurilor de precauţie prevăzute de legiuitor. Familiile care vor să înfieze trebuie să treacă multe teste pentru a-şi realiza visul. Anul trecut, Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului Bihor a instrumentat 44 de dosare de adopţie. „Au reuşit să treacă toate etapele şi să adop¬te un copil doar 20 de familii, celelalte fiind în curs de soluţionare în instanţa judecătorească”, precizează Ştefan Goţia, purtătorul de cuvânt al instituţiei.
Din cele 20 de familii, şapte au fost iniţial familii de plasament care nu au dorit să mai renunţe la copil. O parte dintre familiile adoptive nu au proprii copii din motive medicale. O altă parte însă a dorit să adopte şi un copil abandonat.
Copii înfiaţi
Familia Cozma din Oradea a adoptat un băieţel de trei ani, pe care iniţial l-a avut în plasament, deşi au propriul copil natural. „Nu am putut renunţa la el. Când am auzit că va fi dat spre adopţie, am hotărât că el trebuie să rămână al nostru”, spune mama. Orădeanca Liliana Marin a adoptat doi fraţi gemeni, în vârstă de trei ani, anul trecut. „Ani la rând m-am chinuit să am un copil. În cele din urmă am renunţat la ideea de a avea un copil natural şi împreună cu soţul meu am hotărât să înfiem unul”, spune orădeanca.
Cei doi soţi au ajuns însă să adopte doi copii, nu unul. „Când i-am văzut, am ştiut că trebuie să fie ai mei. Nu i-am putut despărţi şi nici nu am vrut să aleg între ei”, povesteşte Liliana, care la scurt timp după adopţie a aflat că este însărcinată. „Ne este foarte greu cu trei copii, dar niciodată nu ne-am gândit să renunţăm la gemeni. Acum ei sunt cei care au grijă de surioara lor mai mică”, povesteşte emoţionată femeia.
Alte cazuri în diferite etape
Anul