Aproximativ 65% din scolile americane de business au raportat anul trecut mai putine solicitari din partea studentilor din afara Statelor Unite fata de numarul de aplicatii ale studentilor straini din 2003, conform Top MBA 2009, realizat de cotidianul britanic de business Financial Times (FT), desi americanii au redus din restrictiile impuse imigrantilor dupa atacurile teroriste din septembrie 2001.
Intrebati de unde si-ar recruta angajatii, jumatate din absolventii celor mai bune 100 de pro-grame MBA din lume au spus ca ar alege fosti studenti ai scolii de business din cadrul Universitatii chineze Ceibs (China European Inter-national Business School) si numai 2% ar alege executivi care au absolvit cel mai bun program de MBA din lume, care este oferit, conform publicatiei FT, de University of Pennsylvania: Wharton.
Odata cu cresterea numarului de programe de top MBA oferite in Asia, multi dintre studentii de origine asiatica prefera sa faca un MBA in tara din care provin, decat sa urmeze acest tip de cursuri in SUA sau in Europa, fiind motivati si de ritmul rapid de crestere al economiei chineze din ultimii ani.
Pentru prima oara in zece ani, de cand FT a inceput sa faca o clasificare a celor mai bune programe de MBA din lume, anul acesta s-a aflat in top 10 si scoala de business Ceibs cu sediul in Shangai, clasata pe locul opt in top. Un salt semnificativ l-a facut si scoala britanica de business London Business School, care a urcat de pe pozitia a opta, ocupata in topul FT in 1999, pana pe locul doi in acest an.
Principalul avantaj al programelor MBA din SUA este ca absolventii isi gasesc joburi convenabile intr-o perioada scurta de timp dupa absolvire. 93% din cei mai recenti absolventi ai programelor de MBA din cadrul Universitatii Harvard isi gasesc loc de munca sau accepta o oferta de angajare la numai trei luni dupa terminarea programu