În doar o jumătate de secol, regimul comunist a reuşit să transforme o localitate minieră prosperă într-o pată neagră pe harta ecologică a României. Comuniştii au avut nevoie de numai 50 de ani ca să polueze Roşia Montană mult mai grav decât au afectat-o două milenii de minerit. Cu aproximativ o lună în urmă, o scrisoare deschisă adresată guvernului de către primarul din Roşia Montană, Eugen Furdui, a stârnit multe comentarii.
Furdui cerea să fie alocate fonduri uriaşe - 260 de milioane de euro numai pentru anul 2009 - pentru ecologizarea comunei, grav afectată de poluare. Mineritul din zonă a fost stopat şi cei aproape 85% dintre localnici care sunt şomeri nu pot face nici agricultură, nici agroturism, aşa cum li s-a recomandat, datorită otrăvurilor din sol, din apă şi din aer.
„Mi-am aprins paie în cap cu scrisoarea. M-au acuzat unii că am luat un milion de euro de la companie (Roşia Montană Gold Corporation - compania care vrea să repornească exploatarea zăcământului auro-argintifer din zonă, n. red.), pentru că am cerut bani pentru comună.
Nu am luat nici un ban. Am zis doar atât: statul a decis să nu mai facem minerit, statul a poluat zona de suntem toţi otrăviţi, e responsabilitatea statului faţă de oamenii de aici să cureţe ce a otrăvit. E nevoie de foarte mulţi bani şi noi nu-i avem, pentru că aproape toţi oamenii care au rămas în comună sunt şomeri. Eu nu am zis să le dea la canadieni voie să pornească mina, am zis să vină statul şi să repare ce-a stricat”, le-a spus primarul Eugen Furdui reporterilor Adevărul.
Exploatare fără limite
Valentin Rus, directorul “Roşiamin” - societatea de stat, cu activitatea oprită, care are în patrimoniu exploatarea de la Roşia Montană - a declarat reporterilor „Adevărul“ că exploatarea resurselor minerale s-a făcut în mod iraţional, cu un stil de lucru st