Estimările referitoare la economia germană sunt tot mai sumbre. Germania resimte profund efectele crizei financiare globale, fiind una dintre cele mai afectate economii europene. Criza financiară globală a transformat dependenţa Germaniei de veniturile din exporturi într-un „Călcâi al lui Ahile“. Scăderea cererii din afară a determinat companiile nemţeşti să reducă din producţie şi să disponibilizeze angajaţi aducând Germania în pragul celei mai grave recesiuni de la Al Doilea Război Mondial încoace.
Săptămâna trecută, compania ThyssenKrupp a anunţat că va disponibiliza 3.000 de angajaţi devenind primul mare grup industrial care renunţă la o parte din muncitori.
Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a afirmat în urmă cu câteva zile că economia germană va trece printr-o perioadă mult mai dificilă decât restul statelor din zona euro. Organizaţia pariziană a estimat că PIB-ul Germaniei va scădea cu 5,1%, anul acesta.
Ajutor pentru companii
Grupul bancar Commerzbank a revizuit în scădere estimările legate de economia Germaniei şi a afirmat că, anul acesta, se va comprima cu 6-7%.
Aceasta este cea mai severă scădere estimată de o bancă de top referitoare la economia germană. Anterior, Commerzbank declarase că se aşteaptă la o scădere de 3-4%, pentru acest an. Până acum, Germania a aprobat două pachete de stimulare economică.
Unul în valoare de 100 miliarde de euro menit să crească lichidităţile pentru companii şi un altul de 82 miliarde de dolari necesar adoptării unor măsuri care includ şi beneficii pentru cei care-şi dau maşinile vechi în schimbul unor autoturisme „ecologice“. Cu toate acestea, cancelarul german Angela Merkel s-a declarat împotriva unor noi pachete de stimulare economică.
Poziţia oficialului german i-a determinat pe critici să afirme