Autorităţile române propun Comisiei Europene un program de relansare a societăţii Oltchim, care prevede investiţii de 486 milioane de euro. Statul român ar urma să garanteze 80 la sută din valoarea acestora.
Din cele 486 milioane de euro, circa 388,80 milioane de euro vor fi garantate de stat, iar 97,2 milioane de euro vor fi surse atrase. Pentru investiţii, statul va elibera scrisori de garanţie pentru 80 la sută din valoare, Oltchim urmând să achite la stat diferenţa de dobândă. Finanţările, în sumă de de 486 milioane de euro, vor fi structurate astfel: un credit de 100 milioane de euro pentru achiziţia Arpechim, creditul fiind structurat pe o perioadă de 5,5 ani, cu un an perioadă de graţie, şi un credit de investiţii de mediu în sumă de 40 milioane de euro, pe o perioadă de 10 ani, cu trei ani perioadă de graţie. De asemenea, informează Agerpres, programul prevede contractarea unui credit cu o valoare de 116 milioane de euro pentru modernizarea şi mărirea capacităţii de piroliză, credit pe o perioadă de 10 ani, cu trei ani graţie.
Cel mai mare credit se ridică la 230 milioane de euro, tot pe 10 ani, cu trei ani graţie, şi va fi destinat modernizării instalaţiei de piroliză, pentru majorarea capacităţii de la 185.000 tone pe an la 300.000 tone pe an şi de la 92.000 tone pe an la 150.000 tone pe an propilenă. Creditul va fi acordat şi pentru modernizarea instalaţiei de clorură de vinil, pentru achiziţia unei instalaţii noi pentru producţia acestei substanţe şi modenizarea instalaţiei de electroliză cu mercur. Potrivit programului, pentru finanţări se ia în considerare o dobândă de 10 la sută pentru creditele garantate de stat şi 12 la sută pentru credite garantate de Oltchim, având în vedere că diferenţa de doi la sută va fi achitată de Oltchim la stat, pentru a nu fi considerat ajutor de stat.
Preşedintele Autorităţii pentru