In timp ce presedintele Traian Basescu se afla in vizita oficiala in Austria pentru discutii despre finantarea Romaniei, ministrul muncii a anuntat cel mai dur efect al acordului cu FMI: numarul somerilor va urca la 800.000 in acest an, ceea ce ar insemna aproape 9% somaj.
O astfel de majorare a numarului de someri ar determina o rata a somajului de aproape 9%, aproape dubla fata de cea de 4,9% inregistrata anul trecut. Sarbu a explicat ca acesti banii vor fi folositi pentru asigurarea numarului suplimentar de indemnizatii de somaj, dar si pentru nevoile legate de masurile active de pe piata muncii si cele de formare profesionala.
Demnitarul a adaugat ca suplimentarea bugetului ministerului este justificata si de prevederea potrivit careia persoanele care intra in somaj tehnic sunt scutite de la plata contributiilor de asigurari sociale timp de trei luni. „Acesti bani sunt necesari pentru a completa eventualele minusuri cauzate de cresterea somajului", a declarat Sarbu.
Ministrul a mai spus ca spera ca discutiile cu reprezentantii FMI sa evolueze in sens pozitiv, astfel incat sa poata balansa masurile economice si fiscale cu cele de protectie sociala. El a adaugat ca a fost destul de acceptata ideea de a acorda o atentie speciala categoriilor cele mai vulnerabile. Demnitarul a mentionat ca nu poate vorbi de conditii impuse de FMI, intrucat mai sunt anumite elemente de discutat.
Bugetul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale in acest an este de 12 mld. euro, 1,45 mld. euro fiind bugetul asigurarilor sociale.
Presedintele Traian Basescu a spus ieri ca acordul cu FMI este o „centura de siguranta" pentru Romania, care are un caracter preventiv. „Romania nu apeleaza la un imprumut pentru ca se afla intr-o stare din care trebuie sa fie salvata. Romania isi ia masurile preventive pentru ca anticipam o depreciere in lun