Brutarul Tokes Tibor, campion mondial în 2005, a inventat pâinea anti-criză: pâinea de două kilograme, cu şuncă şi ceapă. ”Nu trebuie să-ţi cumperi carnea, nici leguma. E pusă în pâine”, spune Tokes Tibor, care de la începutul acestui an este angajat la o brutărie din Sfântu Gheorghe. Ideea pâinii anti-criză i-a venit maestrului brutar la o bere. ”Mă gândeam la huni, care nu prea se dădeau jos din şa şi la cum mâncau calărare şi aşa mi-a venit idea să pun în pâine ceva mai cosistent”, povesteşte brutarul, care a şi prezentat produsul la ExpoPan de la Sovata, unde a fost primit cu medalia de aur pentru cea mai bună pâine.
”Am băgat în aluat şuncă tăiată în cubuleţe şi ceapă călită şi deshidratată adusă din Belgia. E destul de scumpă şi ceapa, şi şunca, dar merită”, detaliază reţeta Tokes, care are la activ zeci de astfel de sortimente de pâine, pâine cu ton, cu roşii, cu măsline, cu mălai, sau cu ceapă. Patronul brutăriei din Sfântu Gheorghe, Diosegi Laszlo, spune că intenţionează să introducă produsul pe piaţă până la vară, deocamdată doar în chioşcurile proprii. „Nu am făcut un studiu de piaţă şi deocamdată costurile de producţie sunt destul de mari, o pâine de două kilograme ar ieşi cam la 20 de lei, că e scumpă şi şunca şi ceapa din import”, explică patronul. Brutăria a scos deja pe piaţă pâinea rustică cu ceapă, cea cu masline şi o pâine ”Nordlander” cu făină de secară, seminţe de floarea soarelui şi de in şi tărâţe de grâu, de secară şi de soia. O pâine de 500 de grame, indiferent de sortiment, costă 3 lei. Brutar de la 16 ani
Maestrul brutar Tokes Tibor are 52 de ani şi lucrează în panificaţie de la 16 ani. ”Sunt născut la Târgu Mureş şi aveam un vecin brutar. Mi-a plăcut şi am lucrat 20 de ani la Târgu Mureş, după care am plecat în Ungaria”, povesteşte Tokes Tibor.
Brutarul a reprezentat Ungaria la sute de competiţii naţi