Saptamâna trecuta, a avut loc la Bruxelles o întâlnire la care ati participat si dvs., în sistemul de conferinte-lobby din cadrul Parlamentului European, referitoare la condamnarea comunismului. Ce s-a întâmplat acolo?
Conferinta s-a intitulat: Confruntarea cu trecutul comunist (Facing the communist past). Au fost doua manifestari legate între ele, pe 18 martie 2009, în cadrul Parlamentului European. Prima a fost organizata de László Tökés, membru al PE ca independent din România. O seama de invitati au luat cuvântul la aceasta conferinta-lobby pentru a prezenta situatia din România. În prezidiul conferintei au fost doi europarlamentari: László Tökés si George Schöpflin, coleg cu Dennis Deletant la Universitatea din Londra, care reprezinta Ungaria în Parlamentul European. Este un intelectual maghiar remarcabil, expatriat cu 50 de ani în urma. În prezidiu s-au mai aflat, de asemenea, Ladislau Csendes, presedintele actual al Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, Marius Oprea, directorul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, Raluca Grosescu, directoare în cadrul aceluiasi institut, Dinu Zamfirescu, directorul Institutului National pentru Memoria Exilului Românesc, si eu, din partea Consiliului de Administratie al Grupului pentru Dialog Social. Fiecare dintre noi a avut câte o interventie substantiala. Interesant este modul în care s-au raportat ceilalti 35 de europarlamentari români.
Parlamentarii români de la Bruxelles au participat la aceasta dezbatere?
Asa cum ma asteptam, niciun parlamentar PSD nu a luat parte. Spre surprinderea mea, niciun parlamentar de la PNL nu a participat, cu toate ca Dinu Zamfirescu si Marius Oprea sunt legati de PNL. Tot spre surprinderea mea, niciun parlamentar UDMR nu a luat parte. Au fost în schimb mai multi parlamentari PD-L, fiind destul de activi. Pot sa dau câteva nume: Theodor