„Impreuna cu FMI am realizat un program pentru Ungaria care a fost actualizat recent si continua. Acordul cu UE si FMI privind Letonia va fi actualizat in urmatoarele zile impreuna cu noul guvern. Negociem si sper ca vom anunta saptamana viitoare acordul cu Romania", a declarat duminica Almunia la Brussels Forum, o conferinta organizata de German Marshall Fund.
O comisie de evaluare formata din experti ai CE si FMI se afla in Romania intr-o misiune care se va incheia miercuri, 25 martie. Romania urmeaza sa contracteze un imprumut de circa 19 mld. euro de la FMI, CE si o serie de institutii financiare.
Ieri, reprezentantii FMI au avut o serie de intalniri cu premierul Emil Boc, precum si cu liderii partidelor politice parlamentare si cu sindicatele.
Almunia a estimat ca ar putea sa apara si alte necesitati de suport financiar in randul tarilor care nu sunt in zona euro, astfel ca acestea ar putea avea nevoie de acorduri comune FMI-UE.
„Suntem pregatiti pentru acest lucru prin majorarea facilitatii destinate sustinerii balantelor de plati, realizata datorita bunei cooperari cu Banca Mondiala, BERD si FMI desigur. Precum si cu sprijinul bancilor straine si a guvernelor, si aici ma refer si la Austria, tara ale carei Guvern, banca centrala si banci private s-au angajat sa participe si sa sustina aceste negocieri."
Liderii Uniunii Europene au cazut de acord recent sa dubleze valoarea liniei de credit destinate tarilor membre din Europa Centrala si de Est, principalele victime ale celei mai grave crize financiare postbelice. Astfel, UE va ridica la 50 mld. euro plafonul creditelor de urgenta pentru cele 11 state membre ce nu au aderat inca la zona euro - dintre care opt sunt din Europa de Est. Totodata, oficialii europeni au promis sa ofere alte 75 mld. euro pentru FMI. „Cred ca avem instrumentele, alaturi de cresterea capacitatii de creditare