Versanszky Zoltan are o impresionantă colecţie de peste 2.000 de obiecte de sticlă, de la cea romană, art deco sau sticlă veneţiană.
Versanszky Zoltan este colecţionar de când se ştie. A început să strângă obiecte vechi, din pasiune pentru artă şi frumos. Aşa se face că, în 1990, i-a inspirat şi tatălui pasiunea, iar împreună au deschis al doilea magazin de antichităţi din Cluj.
Azi, toată lumea ştie că la Galeria Ernest, de pe strada Horea, găseşti de toate, de la obiecte antice şi decorative, la picturi, sculpturi, mobilier, ceasuri, bijuterii, argintărie, porţelanuri şi alte curiozităţi. Cea mai impresionantă colecţie este, însă, cea de sticlă, ce a ajuns să numere peste 2.000 de obiecte, strânse cu anevoie de-a lungul timpului.
Primul târg permanent de antichităţi
Colecţionarul s-a mutat, de opt ani, în Ungaria, unde şi-a deschis un atelier de ceramică, şi călătoreşte în toată Europa în căutarea obiectelor de artă. Vizitând zeci de târguri de antichitîţi din Ungaria, Austria sau Germania, artistului i-a venit ideea să organizeze un astfel de eveniment şi la Cluj.
Aşa a reuşit să pună la punct un program lunar de târguri de antichităţi. Prima ediţie, desfăşurată duminică, a avut un real succes, peste 80 de colecţionari din toată ţara, dar şi din Ungaria, fiind prezenţi pe platoul de la Expo Transilvania. De la râşniţe de cafea şi aparat foto din anii 1800, o ladă de zestre din 1909, discuri de vinil, cataloage cu Stalin şi Ceauşescu, insigne, vederi din vremuri demult apuse, la portrete de familie în alb-negru, farfurii din caolin, tablouri, mobilă veche sau bibelouri prăfuite, toate au fost expuse la Târgul de Antichităţi din Cluj-Napoca.
Obiecte de mii de euro
„Am avut atâtea obiecte vechi în mână, încât nu mai ştiu care a fost primul”, povesteşte colecţionarul. Studiile de ceramică l-au ajut