Prin retragerea din funcţie a premierului ungar, compania Gazprom pierde un susţinător de nădejde al politicii sale energetice în Europa. După ce va părăsi guvernul de la Budapesta, Ferenc Gyurcsany ar putea avea un loc asigurat în conducerea proiectului energetic rusesc South Stream. Demisia premierului ungar a provocat agitaţie pe scena politică de la Budapesta, dar a îngrijorat şi Moscova, pentru că socialistul Ferenc Gyurcsany este unul din cei mai consecvenţi susţinători ai gazoductului South Stream nu doar în Ungaria, ci şi la nivel european.
Cotidianul Kommersant, apropiat Kremlinului, atrage atenţia că realizarea proiectului rusesc depinde în mare parte de susţinerea politică a South Stream din partea noului guvern ungar. Publicaţia rusă avertizează, de asemenea, că South Stream va fi blocat dacă în locul lui Gyurcsany va veni un reprezentant al opoziţiei, care, după “războiul gazelor” dintre Kiev şi Moscova, se opune consolidării cooperării cu Gazprom.
Temerile Rusiei vin în contextul în care susţinerea politică a South Stream în UE s-a diminuat, iar gigantul rus Gazprom se confruntă cu o serie de greutăţi financiare. Conceput pentru a transporta anual 31 de miliarde de metri cubi de gaze din Asia Centrală şi Rusia spre vestul Europei şi spre Balcani, gazoductul South Stream este văzut drept o ameninţare pentru conducta europeană Nabucco, care ar urma să diminueze dependenţa UE de aprovizionarea cu gaze din Rusia.
La proiectul promovat de Rusia s-au alăturat până în prezent Bulgaria, Serbia, Ungaria, Italia şi Grecia. Costul South Stream este de 20 de miliarde de dolari.
Ajutor preţios de la Budapesta
Premierul Ferenc Gyurcsany este cel care, în decembrie 2007, a a alăturat Ungaria proiectului South Stream în cadrul negocierilor cu fostul premier rus Viktor Zubkov, în prezent preşedinte