» Medicii de la Spitalul Clinic de Copii
"M. Curie" (Budimex) au facut un apel catre autoritatile sanitare pentru finantarea unui program national de endoprotezare modulara care sa-i salveze de la suferinte enorme pe copiii loviti de cancer osos.
anual, zeci de copii cu tumori osoase raman invalizi sau mor din cauza inexistentei unui program national de endoprotezare modulara. Cazul lui stefan Bogdan, 15 ani, este cel al copiilor aflati in aceasta situatie. El a fost diagnosticat cu sarcomul Ewing, o forma de tumora osoasa care i-a "mancat" femurul si articulatia piciorului. Boala se afla intr-o stare avansata de evolutie. Cancerul osos a debutat in urma cu trei ani si jumatate. "Initial, diagnosticul a fost gresit – infectie osoasa. Copilul are si metastaza pulmonara", ne-a explicat medicul Gheorghe Burnei, seful Clinicii de Chirurgie si Ortopedie Pediatrica.
Baietelul a fost supus de curand unei biopsii. "Vreau sa ma fac bine cat mai repede. Vreau sa invat, sa-mi fac un viitor in viata", ne-a spus stefan de pe patul de spital. In ochii lui mari si rotunzi se citesc teama, dar si multa dorinta de a trece cu bine peste aceasta mare incercare. Prof. dr. Gheorghe Burnei, impresionat de suferinta acestui baiat, a trimis un memoriu Casei Nationale de Asigurari de Sanatate pentru achizitionarea unei endoproteze modulare care sa-i inlocuiasca articulatia soldului si trei sferturi din femur. Pretul este de 15.000 de euro, iar parintii lui stefan nu au cum sa achite acesti bani. In lipsa endoprotezei, care se deosebeste de proteza clasica, piciorul baietelului va fi amputat. Fiecare zi de intarzire a operatiei este o victorie a cancerului. Anual, zeci de astfel de copii din toata tara spera ca vor face rost de bani pentru endoprotezare. Din cauza saraciei, o parte din acesti copii raman neoperati si mor dupa sase luni de la biopsie.