Măsurarea regulată a tensiunii şi a colesterolului este importantă în prevenirea afecţiunilor cardiace. Aceste teste sunt recomandate de mai multe ori pe an tinerilor ai căror părinţi au probleme de inimă şi adulţilor de peste 40 de ani, mai ales dacă fumează. Problemele cardiovasculare apar mai ales după vârsta de 60 de ani, dar stilul de viaţă haotic (sedentarism, fumat şi stres) predispune şi persoanele mai tinere la astfel de afecţiuni.
„Manifestările suferinzilor cardiaci sunt multiple şi variabile. Întreruperea bruscă a respiraţiei în timpul unei activităţi sau în stare de repaus, bătăile neregulate ale inimii, oboseala şi apariţia edemului în zona picioarelor (acumulare anormală de lichid în ţesuturi) sunt doar câteva dintre semnele care anunţă instalarea bolii”, spune cardiologul Mihai Ghiur, directorul Societăţii Civile pentru Diagnostic şi Tratament „Prof. Dr. Mihai Ghiur” din Bucureşti.
Pentru depistarea precoce a modificărilor cordului, specialiştii recomandă persoanelor la risc măsurarea regulată a tensiunii arteriale şi a nivelului colesterolului. „Tinerii trebuie să-şi măsoare nivelul colesterolului la fiecare trei luni, dacă în familie există cazuri de dislipidemii. Iar copiii ai căror părinţi au hipertensiune trebuie să îşi măsoare tensiunea arterială la fiecare jumătate de an”, explică specialistul.
Şi glicemia trebuie supravegheată în permanenţă, în condiţiile în care diabetul se numără printre factorii de risc.
Electrocardiograma, necesară după 40 de ani
O altă analiză utilă în descoperirea eventualelor semne ale bolii este electrocardiograma (EKG). Însă aceasta nu depistează un viitor infarct. Prin intermediul electrocardiogramei pot fi descoperite afecţiuni precum cardiopatia ischemică cronică şi aritmiile cardiace. În plus, electrocardiograma este indicată atunci când exist