Cu o economie foarte putin industrializata, insa sustinuta de sectorul serviciilor, cu o pondere de 73% in PIB, care la randul sau este impulsionat de numarul in crestere al turistilor straini, Grecia poate fi o lectie pentru Romania la capitolul promovarii turismului.
In ultimii sase ani, dupa intrarea tarii in zona euro, ratele de crestere ale economiei grecesti s-au situat in jurul a 4%, peste media inregistrata in Uniunea Europeana. O parte din crestere a fost pusa pe seama investitiilor masive in infrastructura realizate intr-o perioada scurta de timp - inaintea Jocurilor Olimpice desfasurate in Atena in 2004. In perioada de pregatire a acestui eveniment au fost realizate lucrari de amploare pentru a moderniza capitala tarii.
Dezoltarea economica in Grecia din ultimii ani a fost accelerata si de facilitarea accesului populatiei la creditele bancare, precum si de reformele realizate in economie. Din 2004 si pana in prezent, politicile statului au vizat reduceri de taxe atat pentru companii, cat si pentru populatie si cresterea facilitatilor acordate investitorilor. Practic, strategia statului a vizat continuarea cresterii economice bazandu-se pe doua elemente principale: investitiile private si exporturile grecesti.
In tot acest timp, intre 2004-2008, economia Greciei si-a dublat rata de absorbtie a fondurilor structurale fata de perioada anterioara, potrivit statisticilor oficiale. Majoritatea indicatorilor macroeconomici s-au imbunatatit dupa integrarea economiei elene in zona euro.
Grecia a intrat in Uniunea Europeana in 1981, iar la 21 de ani dupa acest moment economia tarii a intrat in zona euro. Inainte de a intra in grupul statelor ce impart moneda unica, economia se confrunta cu un nivel ridicat al ratei inflatiei, sub drahma, moneda nationala la acel moment. Adoptarea monedei euro i-a oferit insa posibilitatea de