101 la 96 este noua ecuaţie care riscă să complice calculele politice ale Europei comunitare. Informaţia a venit ieri seară: guvernul ceh condus de Mirek Topolanek a primit un vot de neîncredere din partea parlamentului. Corelată, vestea are implicaţii majore: Cehia deţine în prezent preşedinţia Consiliului European, până la sfârşitul lui iunie 2009. Sursa: Reuters
Opoziţia de la Praga a reuşit, după patru tentative eşuate, să răstoarne cabinetul lui Topolanek. Povestea e mai veche: după alegerile parlamentare din vara lui 2006, legislativul ceh prezenta o structură extrem de divizată. Niciun partid nu câştigase o majoritate clară.
A fost nevoie de negocieri intense şi de câteva luni pentru ca liberalii conservatori ai lui Tolopanek să propună o formulă de guvernare alături de creştini democrati şi de verzi. Fragilitatea guvernării a fost o constanta însă, până în prezent.
După patru moţiuni de cenzură eşuate, opoziţia de stânga a reuşit ieri să treacă prin parlament un vot de neîncredere la adresa guvernului. 101 voturi pentru, 96 împotrivă. Apele sunt însă mai tulburi ca niciodată.
Rachetele americane nu mai au cu cine să vorbească
Instabilitatea politică din Cehia afectează direct procesul comunitar de la Bruxelles. De fapt, chiar mai mult decât atât. O sumă întreagă de initiative politice internaţionale sunt puse sub semnul întrebării.
Prima: responsabilii de la Praga erau angajaţi în discuţii bilaterale cu administraţia Obama pentru clarificarea poziţiei americane asupra scutului anti-rachetă. Sistemul defensiv al Washingtonului are un obiectiv precis: instalaţii militare pe teritoriul Cehiei.
Pe de altă parte, guvernul lui Topolanek era însărcinat până la sfârşitul lui iunie 2009 cu gestionarea afacerilor comunitare, Cehia deţinând în acest moment preşedinţia Uniunii Europen