Alternativa. Romanii care nu-si pot achizitiona o locuinta la preturile de pe piata rezidentiala pot insa sa-si cumpere, cu bani mai putini, o casa de tip american.
Preturile locuintelor din ansamblurile rezidentiale se mentin, inca, la un nivel inaccesibil pentru multi dintre cei care-si doresc o casa noua. Una dintre alternativele de pe piata este reprezentata de modelele de case americane, a caror constructie presupune costuri mai mici cu aproximativ 50% fata de apartamentele din blocurile rezidentiale.
Casele pe structura de lemn au aparut din dorinta omului de a construi rapid si eficient locuinte prietenoase si durabile in timp. Gheorghe Ilie, managerul unei firme bucurestene care activeaza de patru ani pe piata de profil din Romania, considera ca acest tip de constructie este foarte raspandit la nivel mondial si prezinta o serie de avantaje.
"La capitolul avantaje putem enumera: casele din lemn se pot executa in orice anotimp; timpul necesar constructiei unei case la cheie este de maxim 100 zile lucratoare; lemnul este un excelent izolator termic, rezistenta pe care o opune trecerii unui flux termic este de 300 de ori mai mare decat a otelului si de zece ori mai mare decat a betonului", spune Gheorghe Ilie.
Rezistenta si protectie
Managerul firmei bucurestene afirma ca acest tip de case pe structura de lemn cu pereti tip "sandwich" asigura un consum redus de energie pentru incalzirea locuintei pe timp de iarna si racirea pe timp de vara. Lemnul este un material elastic ce asigura rezistenta constructiei la seisme cu magnitudine de peste opt grade pe scara Richter.
Gheorghe Ilie subliniaza faptul ca durabilitatea respectivei constructii este mare "in conditiile in care se asigura protectie impotriva focului si putrezirii, in timp ce peretii tip ‹‹sandwich›› ofera o foarte buna izolatie termica si