Una din componentele esentiale ale tratamentului aterosclerozei este normalizarea greutatii. Pentru acesta pacientul va consuma alimente cu mai putine calorii, va limita aportul grasimilor de origine animala, al colesterolului sub 300mg pe zi, va manca normo sau hiposodat in functie de valoarea tensiunii arteriale.
Meniurile trebuie sa fie individualizate in functie de preferintele culinare, sa evite monotonia, sa nu creeze senzatia de pedeapsa.
Mesele vor fi fragmentate in trei mese principale si doua gustari, administrarea unor cantitati mai mici de alimente producand cresteri insulinemice mai mici, cu raspuns lipemic mai scazut (scaderea LDL colesterolului). “In privinta gastrotehniei, se vor evita prajelile, rantasurile, alimentele conservate, adausul de sare in exces. Se va prefera fierberea, coacerea, innabusirea. Vor fi consumate cat mai multe cruditati. Uleiurile vor fi adaugate la finalul prepararii alimentelor, pentru a-si pastra toate calitatile nutritive,” ne –a explicat nutritionista Nora Timar.
Una din componentele esentiale ale tratamentului aterosclerozei este normalizarea greutatii. Pentru acesta pacientul va consuma alimente cu mai putine calorii, va limita aportul grasimilor de origine animala, al colesterolului sub 300mg pe zi, va manca normo sau hiposodat in functie de valoarea tensiunii arteriale.
Meniurile trebuie sa fie individualizate in functie de preferintele culinare, sa evite monotonia, sa nu creeze senzatia de pedeapsa.
Mesele vor fi fragmentate in trei mese principale si doua gustari, administrarea unor cantitati mai mici de alimente producand cresteri insulinemice mai mici, cu raspuns lipemic mai scazut (scaderea LDL colesterolului). “In privinta gastrotehniei, se vor evita prajelile, rantasurile, alimentele conservate, adausul de sare in exces. Se va prefera fierberea, coacerea, innabusirea. Vor fi consum