Dan Popa prezinta pe blogul sau un fragment din interviul pe care economistul sef al FMI, Olivier Blanchard, l-a acordat publicatiei Les Echos.Intra in material pentru a vedea ce crede Blanchard despre actuala criza, cat va dura ea, cum sunt afectate economiile emergente si daca planurile de relansare adoptate de guvernele din mai multe tari sunt suficiente.
Potrivit presedintelui Barack Obama, actuala conjunctura economica ofera sperante. Am atins « fundul » crizei ?
Nu, economia mondiala nu a atins inca cel mai de jos punct. Cifrele din ultimul trimestru al lui 2008 sunt catastrofale si ar trebui sa ne asteptam la alte doua trimestre la fel de defavorabile (…) In cazul economiilor emergente, va fi dificil de restabilit increderea in piete, pentru ca aici ne confruntam cu retrageri ale capitalurilor. Asta pune serioase probleme in privinta balantelor de plati si, in cel mai optimist scenariu, avem in fata cativa ani foarte dificili, cu tot sprijinul Fondului.
Planurile de relansare sunt suficiente ? Ca sa dam un raspuns, trebuie sa ne uitam la ritmul de crestere al economiei si la nivelul productiei. Putem spera in cateva cazuri la modeste cresteri economice. Insa chiar si in aceste situatii, gap-ul dintre nivelul actual al productiei si cel “normal” este mare si vor fi nevoie de 3-5 ani pentru a`l corecta. Din punct de vedere teoretic e nevoie de relansare, dar aceasta trebuie in asa fel calculata incat echilibrul bugetar pe termen mediu sa nu fie pus in pericol, iar pietele financiare sa nu se ingrijoreze sau mai rau, sa se panicheze.
Pana prin noiembrie –decembrie, Europa credea ca va reusi sa evite criza. Acum realizeaza ca acest lucru e practic, imposibil. La noi la FMI, avem o viziune completa a acestui fenomen. Primim date din 185 de state si confirm ca sunt ingrijoratoare.
Criza vine din SUA. Nu ar fi normal ca fact