Cu prilejul împlinirii a 180 de ani de la apariţia în limba română a primelor publicaţii, va fi organizat la Iaşi, între 2 şi 4 aprilie, Congresul internaţional de istorie a presei.
Asociaţia Română de Istorie a Presei şi Universitatea "Petre Andrei" din Iaşi organizează în zilele de 2, 3 şi 4 aprilie Congresul internaţional de istorie a presei, cu participarea a peste 100 de reprezentanţi din România, Republica Moldova, Austria, Bulgaria şi Ucraina. Evenimentul reuneşte profesori, bibliotecari, cercetători, arhivişti, jurnalişti din 31 de universităţi, 11 biblioteci publice, zece instituţii mass-media, trei muzee, trei asociaţii, dar şi din institute ale Academiei Române, din Arhivele Naţionale sau din Ministerul Educaţiei. Aşa cum ne-a declarat conf. dr Marian Petcu de la Universitatea din Bucureşti, congresul are cinci obiective: omagierea memoriei pionierilor jurnalismului românesc; bilanţul proiectului "Istoria presei din România în date"; prezentarea de comunicări ştiinţifice; adunarea generală a Asociaţiei Române de istorie a presei şi lansarea de cărţi şi reviste de specialitate. Comunicările ştiinţifice vor fi prezentate în ateliere tematice - "Istoria presei. Particularităţi metodologice în cercetarea domeniului" şi "Rolul şi locul presei în societatea românească". Cu acest prilej, Biblioteca Centrală Universitară "M. Eminescu" din Iaşi va organiza o expoziţie de periodice. Începuturile presei în limba română datează cu anul 1829, când s-au înfiinţat publicaţii atât în Valahia, cât şi în Moldova. Este vorba de ziarul Curierul românesc - Bucureşti şi de revista Albina românească - Iaşi.
Cu prilejul împlinirii a 180 de ani de la apariţia în limba română a primelor publicaţii, va fi organizat la Iaşi, între 2 şi 4 aprilie, Congresul internaţional de istorie a presei.
Asociaţia Română de Istorie a Presei şi Universitatea