Facebook, MySpace si alte comunitati online ar putea fi monitorizate de guvernul britanic in incercarea de a combate terorismul si infractiunile pe Internet.
Astfel, site-urile care gazduiesc aceste comunitati ar putea fi fortate sa pastreze datele despre actiunile userilor lor pentru a-i prinde pe infractorii care le folosesc pentru a comunica, informeaza The Telegraph.
Informatiile vor fi apoi stocate intr-o baza de date la care guvernul sa poata avea acces. Masurile fac parte din programul guvernamental de modernizare a metodelor de interceptare, program ce a costat mai multe miliarde de lire, ce presupune retinerea informatiilor despre telefoanele, e-mail-urile si vizitele pe Internet ale fiecarui britanic.
Aceasta stire a starnit, cum era de asteptat, furia asociatiilor pentru protejarea drepturilor si libertatilor cetatenesti. Aproximativ 25 de milioane de britanici, aproape jumatate din populatia tarii, sunt membri ai cel putin unei comunitati virtuale, doar pe Facebook fiind inregistrati 17 milioane de britanici.
Vernon Coaker, ministrul secretar de stat pentru combaterea criminalitatii, a declarat ca este constient de protestele ce se vor declansa, insa spune ca aceasta masura este necesara.
"Chiar si inainte ca Facebook si alte comunitati online sa fie aruncate in acest program, masurile guvernului erau terifiante", a spus Isabella Sankey, liderul gruparii "Liberty".
Legea ascultarii telefoanelor a inflamat si Romania
Si in Romania Guvernul a initiat un proiect de lege care prevede stocarea datelor privind convorbirile telefonice si SMS-urile.
Astfel, toti operatorii de telefonie fixa si mobila sunt obligati sa stocheze timp de 6 luni numarul de telefon al apelantului si al celui care a fost apelat, adresa abonatului, locatia celui care este apelat, cand a fost fa