Jeffrey Franks a explicat ca exista trei componente principale vizate de pachetul financiar: dezechilibrele economice, fiscalitatea si sectorul financiar. In ce priveste reformele din zona politicii bugetare, sunt vizate patru aspecte: modul in care este conceput bugetul, sistemul de salarizare a bugetarilor, sistemul de pensii si controlul companiilor de stat. Reprezentantul Comisiei Europene, Filip Keereman, a declarat ca Romania ar trebui sa nu mai aiba deficit excesiv pana in 2011.
Prima componenta: dezechilibrele macroeconomice
"Romania a suferit in ultimul an din cauza a 2 dezechilibre. Unul este cel legat de balanta de plati. De mai mult timp, Romania importa mai mult decat exporta. Nu este o problema atata timp cat exista fluxuri bune de capital pentru a finanta acest dezechilibru. Din pacate, in contextul economic actual, finantarea poate fi obtinuta cu greu. Asadar, a aparut o "gaura" de finantare in contul curent", a aratat seful delegatiei FMI, Jeffrey Franks.
Al doilea dezechilibru este cel al deficitului bugetar care a crescut semnificativ in ultimii ani, in ciuda faptului ca a existat o puternica crestere economica. "In timp ce ar fi trebuit sa existe surplus, a existat deficit. In acest moment nu ne mai putem permite acest lucru fiindca nu mai este disponibila finantarea deficitului din capital privat.
Pachetul financiar va permite o ajustare graduala a deficitului in timp, pentru a ajunge intr-o situatie sustenabila si pentru a ajunge la stadiul in care sa fie posibila adaptarea la conditiile pentru intrarea in zona euro", a mai spus Franks.
In ce priveste fiscalitatea, acordul se concentreaza pe urmatoarele directii:
- reducerea deficitului si aducerea sa la un nivel rezonabil;
- al doilea aspect, propus de Guvernul roman, efectuarea unor reforme structurale astfel incat sa nu