Zeiţa de la Vidra, straniul cuplu statuar venerat în templul de la Parţa, zeii pictaţi la care se închina, cândva, poporul de artişti ai culturii Cucuteni, au revenit acasă. Iar odată cu ei, relicvele câtorva milenii de istorie.
Anul trecut, când a fost expusă în premieră mondială, divina oaste preistorică a cucerit sufletul Europei occidentale. Acum, este gata să ne cucerească şi pe noi.
Muzeul Naţional de Istorie a României găzduieşte, între 23 martie şi 23 aprilie 2009, Expoziţia "Comorile timpului. Civilizaţii din epoca pietrei", eveniment cultural de excepţie, dedicat celor 1.112 de artefacte preistorice care au focalizat, anul trecut, atenţia opiniei publice internaţionale. Este vorba despre relicvele prezentate în Expoziţia "A l'aube de l'Europe, Les grandes cultures neolithiques de Roumanie"- "Zorii Europei, Marile culturi neolitice ale României". Deschisă între 2 iunie şi 1 octombrie 2008, aceasta a fost găzduită la "Historiche Museum" din Olten, Elveţia. O expoziţie arheologică senzaţională, pe care specialiştii au inclus-o printre cele cinci evenimente culturale de importanţă mondială de anul trecut.
Actuala expoziţie de la Muzeul Naţional de Istorie a României este, cel puţin până acum, prima ocazie în care şi noi românii putem admira, adunate la un loc, cele mai reprezentative relicve preistorice descoperite pe teritoriul ţării noastre, de-a lungul a peste un secol de săpături arheologice.
MAŞINA TIMPULUI
Expoziţia de la Olten a oferit lumii occidentale prima ocazie de a lua contact cu vestigiile unor civilizaţii străvechi care, până atunci, erau privite cu o condescendenţă plină de ignoranţă. Înainte de acest eveniment, preistoria însemna, pentru vestul Europei, doar peşterile pictate de la Altamira şi Lascaux ori structurile megalitice de la Stonehenge.
În acest context, expoziţi