La numărul lor s-au adăugat, în ultimele zile, alţi patru. În total 126 de familii îşi caută copiii dispăruţi. Unii dintre sunt de negăsit de mai zeci de ani. Mii de copii au dispărut de la domiciliu în ultimii 20 de ani. Cei mai mulţi au fost găsiţi de poliţişti, dar 126 dintre ei şi-au pierdut complet urma. Poliţia şi familia îi caută de ani de zile fără vreun rezultat iar lista acestora creşte de la o zi la alta. Cei mai mulţi dintre minorii dispăruţi sunt fete. „Aceste cazuri sunt frecvente. Mai greu este când dispariţia lor nu înseamnă fuga voluntară ci cad în mâinile unor traficanţi sau sunt ucişi. Există cazuri de dispariţie nerezolvate de 36 de ani”, a declarat pentru „Adevărul de Seară” Patrick Danilevici, directorul de Relaţii Publice şi Comunicare al Centrului Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual „Focus”.
Copiii agresaţi de părinţi fug de acasă
Centrul „Focus”, care are sediul în Bucureşti, s-a ocupat de 793 de cazuri de copii dispăruţi, în ultimii doi ani. Dintre aceştia, 33 nu au fost găsiţi încă. Numai în ultimele săptămâni au dispărut patru fete, trei din Târgovişte, judeţul Dâmboviţa şi una din Bucureşti. Cele trei fete din Târgovişte au dispărut la interval de o zi, pe 16, 17 şi 18 martie. Două dintre ele, Oacheşu Cătălina Roxana, în vârstă de 15 ani, şi Ciobanu Ionela-Alexandra, de 17 ani, învăţau la şcoli din oraşul Pucioasa iar din datele Poliţiei reiese că fetele şi-au plănuit fuga.
„Noi informăm lumea despre dispariţia lor prin afişele acelea pe care le vedeţi prin mijloacele de transport. De regulă fug de acasă copii cu vârste între 12 şi 17 ani, proveniţi din familii unde sunt agresaţi sau cu probleme materiale”, a adăugat Patrick Danilevici, directorul de Relaţii Publice şi Comunicare al centrului „Focus”.
Orice dispariţie mobilizează o armată de poliţişti