Pietele emergente din sud-estul Europei pot trece mai usor prin perioada de turbulente la nivel economic daca isi intensifica colaborarea, afirma Georgios Poukamissas, ambasadorul Republicii Elene la Bucuresti.
Miza pe atragerea investitiilor straine si pe absorbtia fondurilor de la UE este o strategie castigatoare pentru Romania in urmatoarea perioada, pentru ca interdependenta tarilor la nivel de economie poate aduce in continuare beneficii pietelor emergente, nu doar propagarea efectelor negative ale crizei, este de parere Georgios Poukamissas.
Atat Romania, cat si Grecia, cel mai important partener economic al sau din sud-estul Europei, inca spera sa realizeze crestere economica in 2009, an care a debutat cu vesti negative din vest - recesiune pe cele mai mari piete din comunitatea europeana, Germania, Franta si Anglia.
"Datorita globalizarii, tarile europene sunt interdependente la nivel de economie, iar aceasta situatie face sa fie dificil pentru fiecare economie in parte sa se desprinda de o criza precum cea actuala. Intensificarea cooperarii regionale in sud-estul Europei, zona in care trei tari (Grecia, Romania si Bulgaria - n. red.) sunt deja membre ale Uniunii Europene si ale pietei comune, poate contribui la diminuarea impactului negativ asupra economiei reale", sustine ambasadorul.
"La nivel guvernamental si la nivelul bancilor centrale cele doua tari pot cu siguranta actiona coordonat impotriva extinderii crizei, in cooperare cu tarile lor vecine din Europa. Consider importanta, printre altele, informarea continua, corecta si in timp util a oamenilor de afaceri si a opiniei publice din cele doua tari", a mai spus Poukamissas.
Grecia se numara printre cei mai mari cinci investitori straini in Romania, cu o valoare a investitiilor directe totale estimata la 3,5 miliarde de euro, si s-a dovedit a fi pana acum