Până la sfârşitul lunii aprilie, Ministerul Finanţelor va alege un nou preşedinte pentru banca al cărei unic acţionar este. Schimbarea conducerii CEC Bank va fi aprobată, până la 30 aprilie, de Adunarea Generală a Acţionarilor, statul român. Patru bancheri sunt în cursa pentru şefie. Radu Gheţea, actualul preşedinte al CEC Bank, Adrian Radu, preşedintele MKB Romexterra, Nicolae Dănilă, fostul preşedinte al BCR şi Enache Jiru, fost preşedinte al CEC. Acestea sunt numele vehiculate pe lista de propuneri pentru şefia bătrânei doamne a pieţei bancare. Aceasta va fi schimbată până la finele lunii aprilie. Şi totuşi, cel din urmă este favorit pentru ocuparea acestei poziţii, arată surse din piaţă.
Mai mult, Mircea Ursache, preşedintele Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), a apreciat că Jiru este cel mai potrivit pentru a prelua şefia CEC Bank, având în vedere că acesta a mai condus, în 2004-2005 (opt luni), instituţia.“În viziunea mea, cel mai potrivit pentru preluarea conducerii CEC este Enache Jiru, deoarece el a mai condus banca“, a spus Ursache.
În replică, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului băncii centrale, a precizat că ultimul cuvânt pentru schimbarea conducerii unei bănci îl are BNR, iar astfel de declaraţii pot duce la o „întorsătură periculoasă a lucrurilor“. Enache Jiru ocupă, în prezent, funcţia de preşedinte al comisiei de selecţie a administratorului Fondului Proprietatea, unde l-a înlocuit pe Sebastian Vlădescu.
Şeful AVAS a menţionat că CEC Bank are nevoie de o conducere nouă, mai ales după ce banca va fi capitalizată, şi se va axa pe finanţarea IMM-urilor. Statul, unicul acţionar al instituţiei de credit, va injecta în acest an 900 milioane de lei în CEC Bank. Ministrul finanţelor, Gheorghe Pogea, a anunţat de curând că prima tranşă de bani pentru capitalizare, în valoare de 450 mil