Delegatia FMI urmeaza sa-si incheie astazi misiunea pentru negocierea pachetului financiar destinat Romaniei, care a durat aproape doua saptamani, prima transa urmand sa fie virata pana la sfarsitul lunii mai.
Deocamdata, nu a fost comunicata o suma oficiala, insa finantarea s-ar putea apropia de 20 mld. euro, si ar urma sa fie asigurata de FMI, Comisia Europeana, Banca Europeana de Investitii si Banca Mondiala.
In cele doua saptamani de discutii, autoritatile au convins reprezentantii institutiilor financiare internationale ca TVA si cota unica nu trebuie sa fie modificate si au obtinut o mai mare "intelegere" privind deficitul bugetar, care poate urca la 4,6% din PIB. Scaderea incasarilor bugetare este mai mare decat prognoza initiala, iar contractia economiei mai puternica, de 4%.
Salariile si pensiile nu se vor reduce, insa fondul de salarii va fi "inghetat", iar orice venit obtinut in plus fata de noua prognoza va fi cheltuit exclusiv pentru investitii. Presedintele Traian Basescu a declarat ieri ca FMI a fost de departe mult mai relaxat in a cere Guvenului sa faca pasi seriosi si ca asteapta mai mult sprijin din partea acestui for in a impinge politicienii sa faca o reforma adanca, precizand ca el a fost mai rapid decat FMI, ca exigenta.
Astazi este posibil ca Guvernul sa adopte scrisoarea de intentie pe care o va trimite FMI la Washington in vederea accesarii imprumutului. Dupa intrunirea board-ului institutiei financiare internationale, programata pentru 4 mai, si primirea raspunsului din partea Fondului la scrisoarea de intentie, Guvernul urmeaza sa semneze oficial acordul, potrivit premierului Emil Boc.
El a mentionat ca prima transa a imprumutului va ajunge in Romania in luna mai. Acordul va permite pastrarea unui echilibru intre componenta sociala si cea economica, in conditiile in care Executivul nu va majora nici cot