» Castelul era considerat drept un monument al arhitecturii din Renasterea transilvaneana.
Castelul Martinuzzi din Vintu de Jos este unul dintre cele mai frumoase monumente ale Renasterii din Transilvania. El a fost construit sub forma de cetate, in a doua jumatate a secolului al XVI-lea si era inconjurat cu santuri umplute cu apa pe timp de razboi, pentru ca acesta sa fie mai greu de asediat. Castelul a fost ridicat pe fundatiile unei vechi constructii. Pentru construirea acestuia, a fost angajat arhitectul Dominico de Bologna.
Castelul din Vintu de Jos este plin de mister, dar nu si de vizitatori. Castelul, azi mai mult ruina, a fost construit la mijlocul secolului al XVI-lea, ca resedinta a guvernatorului Transilvaniei, Gheorghe Martinuzzi, episcop romano-catolic de Oradea. Istoria castelului contine numeroase povesti domeniul care isi au inceputul putin inainte de asasinarea guvernatorului Gheorghe Martinuzzi de catre generalul spaniol Castaldo, omul de incredere al imparatului Ferdinand de Habsburg, care a venit la castel sub pretextul unei vizite in anul 155. De fapt, vizita avea drept scop confiscarea comorii pescarilor, care se afla in visteria guvernatorului Martinuzzi. Dupa acest eveniment tragic, castelul nu si-a mai regasit linistea si la cateva decenii distanta a fost inchis si, apoi, ucis Aron Tiranul (1595-1597) domnitor al Moldovei.
Potrivit cronicarului medieval Wolfgang Lazius, "episcopul Martinuzzi avea o avere insemnata", provenita in mare parte prin confiscarea unei comori descoperite de niste pescari. De la acesta comoara, conform legendelor, ar fi intervenit moartea episcopului Martinuzzi, pentru ca ar fi fost blestemat de pescarii, care ar fi gasit comoara in raul Mures, sa nu isi gaseasca linistea niciodata. Guvernatorul, dupa ce a confiscat comoara de la pescari, si-a cumparat numerose proprietati in Tr