SIF-urile vor incasa dividende brute in valoare de cate 48,4 mil. lei (circa 11,3 mil. euro) de la BCR, de 2,2 ori mai mari decat sumele primite anul trecut de la cea mai mare banca din sistem, rezolvandu-si astfel problema lichiditatilor, dupa ce s-au confruntat in ultimele luni cu o scadere a disponibilitatilor.
Dividendele pe care le vor primi de la BCR in acest an sunt mai mari la unele SIF-uri decat valoarea totala a dividendelor incasate de la companiile din portofoliu in 2008. De exemplu, SIF Moldova (SIF2) a inregistrat anul trecut venituri din dividende de 46,2 mil. lei, iar SIF Transilvania (SIF3) a incasat din participatiile pe care le are 45,88 mil. lei, potrivit rapoartelor anuale, la fel ca si SIF Muntenia (SIF4), care a primit dividende de 45 mil. lei.
Anul trecut, SIF-urile au incasat circa 22,2 mil. lei de la BCR, pentru participatiile de cate 6% pe care le detin in cadrul bancii. De asemenea, cele cinci societati de investitii financiare au primit intre 19 si 22 mil. lei pentru participatiile detinute in cadrul BRD-SocGen, a doua banca din sistem. BRD nu a anuntat inca ce dividende va distribui din profitul anului trecut, care a fost cu 47% mai mare decat cel din 2007, urmand sa publice convocatorul AGA si propunerea de dividend pana la sfarsitul saptamanii. SIF-urile ar mai putea primi in acest an dividende si de la Banca Transilvania, aceasta urmand sa anunte in urmatoarele zile propunerea privind repartizarea profitului pe care o va face actionarilor. Presedintele Bancii Transilvania, Horia Ciorcila, a declarat pentru ZF ca ia in calcul distribuirea de dividende.
SIF Oltenia (SIF5), care controleaza un pachet de 6,12% din BCR, va incasa dividende in valoare de aproape 50 mil. lei, in conditiile in care anul trecut veniturile din dividende ale societatii s-au ridicat la 83 mil. lei.
Dividendele pe care le vor incasa de la