Politist bun - politist rau. Acestea au fost rolurile pe care au incercat sa le joace presedintele Traian Basescu si ministrul Apararii, Mihai Stanisoara, la bilantul de marti al Armatei.
Miza cea mai probabila - avantajul la puncte al celui care da vestile bune.
Dupa mandatul liberal al lui Teodor Melescanu, Stanisoara si Basescu se aflau intr-o situatie ingrata: trebuiau sa impace critica guvernarii liberale cu un mesaj pozitiv, aducator de puncte electorale.
Zguduita de doua scandaluri care inca mocnesc (furtul de armament de la Ciorogarla si episodul "Floricel, spaima NATO"), ambele petrecute la inceputul mandatului lui Stanisoara, Armata nu putea fi cosmetizata intr-atat incat sa-i fie ascunse vulerabilitatile reale.
Astfel, ministrul a fost constrans de realitate si poate si de legea minimei onestitati sa vorbeasca deschis despre ranile care incep, deja, sa se cangreneze: echipamentul si armamentul expirate in proportie de peste 70%, salariile mizere care ii determina pe mii de soldati si gradati voluntar sa ia drumul altor institutii mai generoase, coruptia si incompetenta dintr-un sistem care nu se poate imuniza nici macar impotriva aparitiei unui Floricel Achim.
Dupa aceasta enumerare "epitafica", ministrul si-a terminat, insa, discursul cu o concluzie paradoxala fata de ceea ce tocmai spusese: "Armata Romaniei este in masura sa-si indeplineasca misiunile".
Motivul pentru care mesajul lui Stanisoara s-a intors la 180 de grade pe ultima suta de metri? Pregatirea terenului pentru tonul optimist cu care avea sa vorbeasca Traian Basescu.
In plina criza, presedintele a avut, aproape exclusiv, numai vesti bune pentru Armata. A cerut aducerea pe masa CSAT a cel putin unuia dintre cele sase programe de inzestrare strategica, dand semnalul ca statul roman poate suporta chiar si in des