Lucrările vizează refacerea structurii de rezistenţă, modernizarea sălii de concerte şi crearea mai multor camere de studiu, iar costurile totale ale reparaţiilor depăşesc 8 milioane de lei.
Reabilitarea clădirii în care funcţionează Filarmonica “Paul Constantinescu”, începută în toamna anului trecut, este prima după cutremurul din 1977. Decizia a fost luată de către reprezentanţii municipalităţii după ce, în urma unei expertize tehnice, imobilul a fost clasificat cu risc seismic I.
Lucrările sunt în grafic
“Trec în fiecare zi să văd cum avansează lucrările şi sunt mulţumit de ritmul de lucru. Constructorul este în grafic”, ne-a declarat directorul Filarmonicii, prof. Corneliu Irimia.
“Nu ştim însă când ne vom putea relua activitatea în clădire deoarece, după reabilitarea propriu-zisă, vor urma lucrările de finisaj, aducerea mobilierului şi tot ce înseamnă dotarea unei săli de concerte la standarde europene, aşa cum vrem să devină”, a mai spus profesorul Corneliu Irimia.
Sală de concerte la standarde europene
Pe lângă lucrările de refacere a rezistenţei clădirii, sala de spectacole se va înălţa cu 3-4 metri, balconul va fi reamenajat şi se vor crea 5-6 camere de studiu pentru instrumentişti.
“Se va schimba atât imaginea sălii de concerte, cât şi acustica acesteia, astfel încât dorim să se ridice la standardele unei săli europene”, mai spune directorul instituţiei.
În prezent, orchestra filarmonicii îşi desfăşoară activitatea la Casa de Cultură a Sindicatelor, iar personalul administrativ este găzduit de Cercul Militar. Acesta este cel de-al treilea loc în care orchestra a trebuit să se mute, celelalte două fiind inadecvate din punct de vedere al acusticii sălii de spectacole sau a lipsei vestiarelor pentru artişti.