China cere crearea unei noi monede pentru rezervele valutare ale statelor care sa inlocuiasca dolarul - moneda folosita de Fondul Monetar International - pe fondul temerilor pentru viitorul rezervelor sale valutare, in valoare de 2.000 mld. dolari.
Intr-un eseu publicat la inceputul saptamanii pe site-ul Bancii Centrale a Chinei (www.pbc.gov.cn), guvernatorul institutiei, Zhou Xiaochuan, nu pronunta cuvantul "dolar", dar spune ca actuala criza economica a aratat cat de periculos este sa te bazezi pe o singura moneda.
"Izbucnirea actualei crize financiare si extinderea sa in intreaga lume a scos la iveala vulnerabilitatile si riscurile actualului sistem monetar mondial", sustine Zhou Xiaochuan.
Beijingul este principalul creditor al SUA. In decembrie 2008 China avea rezerve valutare in titluri de stat americane de 727 de miliarde de dolari. Liderii chinezi si-au exprimat ingrijoarea cu privire la eforturile administratiei americane de a rezolva criza financiara, care ar putea eroda valoarea dolarului.
Oficialul chinez a adaugat ca do-minatia unei singure monede in siste-mul financiar a dus la aparitia unor crize frecvente, incepand cu 1970 de la caderea a sistemului ratelor fixe de schimb. Dolarul s-a depreciat ieri fata de principalele monede dupa anuntul Casei Albe a planului de cumparare a activelor toxice ale bancilor, care ar putea atinge 1.000 de miliarde de dolari.
Pentru a inlocui actualul sistem, China a propus extinderea rolului Drepturilor Speciale de Tragere (DST), moneda de cont introdusa de Fondului Monetar International (FMI) in 1969. Valoarea DST se bazeaza astazi pe un cos alcatuit din patru monede - dolarul american, yen-ul japonez, euro si lira sterlina. "Marirea rolului DST este ca luminita de la capatul tunelului pentru reformarea sistemului monetar international", a scris Zhou.
Propunerea Chinei se refera