Tot mai multe persoane utilizează cardul de credit. Acest instrument de plată este singurul din care banca nu câştigă direct de la client. Dacă plăteşti cu el la comercianţi şi pui banii înapoi în perioada de graţie, dobânda este zero. Dacă ai făcut greşeala să retragi cash, achiţi dobânzi de 30% pe an.
Cardurile de credit sunt considerate o alternativă la creditele de consum, în perioada în care acestea din urmă s-au diminuat considerabil. Băncile se întrec în oferte de tot felul la cardurile de credit în această perioadă de criză. Ofertele bancare seamănă între ele, de la cuantumul dobânzii, la facilităţile acordate, până la dobânzile penalizatoare (în cazul în care nu ai returnat banii la timp). Cardurile de credit sunt bune pentru cei care vor să se finanţeze pe termen scurt, dar şi pentru cei care au posibilitatea să restituie banii rapid. Pe timp de criză, spun bancherii, te finanţezi mai uşor cu un card de credit decât să accesezi un împrumut. Dar, dacă foloseşti cardul şi nu ai restituit banii în perioada de graţie, dobânzile sunt mai usturătoare decât la creditul propriu-zis.
Banca Naţională a informat că în trimestrul IV din 2008 erau în circulaţie 2,7 milioane de carduri de credit în România şi 10,5 milioane de carduri de debit.
A trecut „moda overdraft“
Cardurile de debit sau de salariu sunt cele mai răspândite instrumente de plată. Descoperirea de card, numită şi overdraft, până la limita a şase salarii nete, nu mai este aşa de atractivă pentru deţinătorii de astfel de instrumente de plată. Oamenii aveau tendinţa să ia cât mai multe salarii în avans, fără să se gândească la cum vor returna banii şi, mai ales, la ce costuri. „Overdraft-ul este ca şi cum ai fi scăpat în borcanul cu miere. Dacă nu plăteşti, îţi reţine banca din salariu, conform convenţiei cu angajatorul, şi viaţa merge mai departe. Pe când la car