Împrumuturile românilor au scăzut în februarie cu 0,7% faţă de prima lună a anului. Decizia băncii centrale de a relaxa condiţiile pentru obţinerea unui împrumut ipotecar nu a reuşit să revigoreze piaţa creditului. Dobânzile ridicate continuă să îi ţină pe români departe de credite. Cele mai recente date furnizate de Banca Naţională a României (BNR) arată că în luna februarie creditul neguvernamental a scăzut cu 0,7% faţă de ianuarie 2009. Astfel, valoarea împrumuturilor deţinute de persoane fizice şi companii a coborât, după a doua lună a anului, la 206,8 miliarde de lei.
Evoluţia a avut loc în condiţiile în care finanţările în lei au scăzut în luna februarie cu 0,9% în termeni reali, adică ţinând cont de rata inflaţiei. Iar cele în valută au avansat cu 0,1%, dacă ţinem cont de fluctuaţiile cursului de schimb. În această privinţă, analiştii spun că asistăm la o perioadă de stabilizare: „După ce în noiembrie şi decembrie am văzut scăderi, ianuarie şi februarie au adus o încetinire substanţială a decelerării creditării”, explică Ionuţ Dumitru, economist-şef la Raiffeisen Bank.
Credite mai mari pentru administraţiile locale
În opinia acestuia, decizia Băncii Naţionale de a creşte gradul maxim de îndatorare pentru împrumuturile garantate cu ipotecă nu ar fi reuşit oricum să înlăture blocajul de pe piaţă. Şi asta pentru că principalul factor care descurajează creditarea îl reprezinţă dobânzile ridicate şi nu aplicarea unor norme mai stricte.
Totuşi, în timp ce atât persoanele fizice, cât şi companiile, preferă să nu se împrumute, lucrurile stau diferit pentru administraţiile centrale şi locale. Finanţările guvernamentale au crescut în perioada ianuarie-februarie cu 13,8%, ceea ce înseamnă un avans de 126% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Fără bani pentru economii
Cu toate că